menu

Repareren van poppen 

Technieken  

Als er met de poppen gespeeld wordt, zal dat op den duur aan hen te zien zijn. Hoe sterker de relatie tussen het kind en de pop, des te pijnlijker een ’verwonding’ van de pop voor het kind kan zijn. Het is voor het kind belangrijk dat de volwassene dit weet en daar rekening mee houdt. Als er niet onmiddellijk tijd is om de pop te repareren, zoek dan naar een tijdelijke oplossing die voor het kind acceptabel is. Een kapotte pop kan in bed gestopt worden, of op een gaatje in de stof kan even een pleister geplakt worden.

Bij het repareren van de pop moet deze zoveel mogelijk ’zichzelf blijven’. Maak hem dus niet anders of mooier dan hij ooit geweest is. Het kan voor het kind anders moeilijk zijn de pop weer te accepteren. Kinderen vinden het vaak naar om te zien hoe er aan de pop gewerkt wordt. Doe dit dus liever niet waar het kind bij is. Vertel het kind dat de pop even extra zorg nodig heeft en zonder de kapotte pop dan af. Dit zal het kind meestal wel begrijpen. Na een reparatie kan de pop met een verbandje teruggegeven worden. Het kind zal de pop dan graag de nodige extra aandacht geven. Laat het kind het verband verwijderen als het daar zelf aan toe is.

97Femke had jarenlang zo intensief met haar pop gespeeld, dat het tricot van het gezichtje langzamerhand weg ging slijten. Haar moeder wilde de pop graag repareren, maar Femke wilde dat niet. Toen ook de voeten stuk gingen en de wol er uit kwam, stemde Femke toe in de reparatie, maar alleen van de benen. Als Femke met haar pop op straat of in een winkel kwam, keken de mensen vaak afkeurend naar de kapotte pop. Soms maakten zij er een opmerking over die Femke heel verdrietig maakte.

Toch bleef haar liefde voor de pop onveranderd. Ze zei dat de pop achter een masker zou verdwijnen als er nieuwe stof over het gezicht genaaid zou worden. Toen de handen van de pop aan reparatie toe waren, was ook het moment gekomen dat er met het herstel van het gezicht niet langer gewacht kon worden. Het ondertricot was tot nu toe heel gebleven maar het gezicht zou zijn vorm verliezen als dat ook stuk zou gaan. De moeder besloot daarom alles, dus ook het gezicht, te repareren.

Hoe moest ze de gerepareerde pop nu aan Femke teruggeven? De moeder wikkelde de pop volledig in verband, alleen de ogen werden vrijgehouden. Ze vertelde Femke dat de pop er zelf om gevraagd had weer mooi te mogen worden. Femke zag de oogjes van haar pop tussen het verband. Toen ze aan het idee gewend was, wikkelde Femke de pop uit het verband en blij kleedde ze haar in haar lievelingsjurk.

Een gaatje in de stof

Al bij het maken kan je soms net een draadje in het tricot stuk steken, waardoor er een gaatje in komt. Maar ook later kan zo’n gaatje ontstaan. Dit kan snel gerepareerd worden met een dunne naald en een draad in de kleur van het tricot. Steek 2 cm naast het gaatje in de stof en kom onderdoor naar de plaats waar de reparatie nodig is, waarbij je het draadeinde uit de stof laat hangen. Neem de lusjes van de steekjes van de tricotstof op en naai het gaatje met een paar steekjes dicht. Steek weer eerst door de wol voordat je de draadjes afknipt.

Een getornd naadje

Met een jij-en-ik-steekje (zie ’Diverse naaisteken’, menu rechts) kan een losgeraakt naadje eenvoudig gerepareerd worden.

Slijtplekken in de Knooppop

Het kind kan zo intensief met de Knooppop knuffelen, dat het lapje doorslijt. Neem dan een zelfde lapje als het oorspronkelijke. Borduur de zoom. Knip de halsdraad van de pop los en haal het versleten lapje er voorzichtig af. Nu eerst het nieuwe lapje om het bolletje knopen en daaroverheen het oude vertrouwde versleten lapje. Het kind zal zo verder kunnen knuffelen en onder het oude huidje verschijnt een nieuw.

Slijtplekken in het poppentricot

Delen van de pop kunnen zo versleten zijn dat de wol er (bijna) uitsteekt. Dan zal die plaats met een nieuw stukje tricot overtrokken moeten worden. Het is mooi als de reparatie een logisch gedeelte bedekt, bijvoorbeeld tot aan een naad. Knip een stukje tricot, dat het beschadigde deel kan overtrekken volgens het patroon. Dat stukje kan er met de jij-en-ik-steek (zie ’Diverse naaisteken’, menu rechts) opgezet worden. Als een hand of voet helemaal versleten is, dan kan er een wantje of sokje van poppentricot overheen gezet worden.

Reparatie van de stof van het gezicht

Rek een stukje poppentricot over het gezicht (let goed op dat de draadrichting van het tricot recht over de ’neus’ loopt) en zet het bij de haarlijn vast met spelden. Knip het stukje precies in de goede vorm met een heel klein zoompje. Sla het zoompje naar binnen en naai het lapje met de jij-en-ik-steek (zie ’Diverse naaisteken’, menu rechts) langs de haarlijn en in de hals vast. Daarna moeten de oogkassen opnieuw aangebracht worden. Het is hierbij lastig dat er al haar op het hoofd zit. De naald kan zo ingestoken worden, dat beide draden van één oog tussen dezelfde haren uitkomen. De knoop in de draden valt dan tussen de haren weg.

Versterking van de aanzet van de ledematen

Bij het Poppenkind zullen de ledematen soms opnieuw aangezet moeten worden. Als door veel bewegen het tricot in de liezen slijtage gaat vertonen, dan kan de aanzet versterkt worden door een stukje zeemleer op het lijf te plakken, voordat de benen weer op hun plaats komen.

Wordt er zo intensief met de pop gespeeld, dat de ledematen telkens slap gaan hangen, dan is het beter de ledematen met een steuntje aan te zetten. Gebruik hiervoor gladde knopen van ongeveer 1½ cm met twee gaatjes. Zet de ledematen aan op de gebruikelijke manier, met het verschil dat op de buitenkant van arm of been, in plaats van door hetzelfde gaatje terug te steken, de knoop door beide gaatjes aan de draad wordt geregen. Het terugsteken in arm of been gebeurt iets meer uit elkaar.

Na het vastknopen van de aanzetdraden kunnen de knopen bedekt worden met tricot. (Kies een kleur die zo dicht mogelijk bij de kleur van het huidje van de pop komt.) Knip hiervoor een stukje tricot dat net iets groter is dan de knoop. Rijg langs de rand in het rond, trek de rijgdraad iets aan, doe het stukje om de knoop, terwijl je het rijgdraadje verder aantrekt. Zet de draad stevig vast.

Haren

Bij een opknapbeurt van de pop kan wat nieuw haar, vooral in de pony, wonderen doen.

Zoek een garen dat hetzelfde is, of zo goed mogelijk bij het haar van de pop past. Het is prettig als er bij het maken van de pop al een restje van de haartjeswol met dit doel bewaard wordt. Als de pop door het spelen wat haar is kwijtgeraakt kunnen er eenvoudig wat nieuwe haren tussen geborduurd worden.

Technieken
Intro Patronen printen Patronen overnemen Het naaiwerk Diverse naaisteken Opvullen en vormen Opmeten van de pop Vormen van het hoofd De belijning van het onderhoofd Hoofdje in tricot maken Het maken van de ogen Haartjes maken Kapsels De kapsalon Gezichtje kleuren Poppen wassen Repareren van poppen