Haartjes maken - kapsels
Technieken
Basishaar met plukjes, pluizebolletje
Op het basishaar kunnen hier en daar plukjes gezet worden. Door grotere of kleinere afstand tussen de plukjes, wordt het kapsel anders. Een eens gekozen afstand moet natuurlijk over het hele hoofd vol gehouden worden. Werkend vanuit de kruin, rondom, langzamerhand naar de haarlijn toe, houd je steeds ruimte om te kunnen borduren.
Hoe wordt nu zo’n plukje gemaakt?
- Steek in op de plaats waar je een plukje wilt hebben en kom iets verderop omhoog tussen twee liggende draden.
- Steek 2 mm verderop in tussen dezelfde draden, en kom weer omhoog op de plaats waar je het volgende plukje wilt hebben.
- Op deze manier wordt elk plukje afzonderlijk vastgezet en verdwijnt elk vastzetsteekje onder de haren.
- Knip de draad na elk plukje af op de gewenste lengte.
Als je veel plukjes maakt kun je ook doorwerken zonder afknippen. Er ontstaan dan lusjes, die tenslotte allemaal worden doorgeknipt. Op deze manier hoef je niet steeds schaar en naald afwisselend te hanteren en heb je geen last van de loshangende draadeindjes.
Als de lusjes opengeknipt zijn ontstaan er korte haartjes. Borstel de haren met een schone, droge nagelborstel uit. Zo wordt het bolletje zacht en pluizig. De haren kunnen ook met de punt van de borduurnaald tot op de hoofdhuid uitgeplozen worden. Te ver uitstekende haartjes kunnen nog worden afgeknipt.
Het haar in de stoom van een waterketel houden, geeft ook een pluizig resultaat. Door de hitte van de stoom vervilt de wol iets en wordt het geheel wat compacter. Zorg ervoor dat de haartjes van de Knuffelpop vrij kort zijn, langere haren kunnen erg pluizen en in de mond van de peuter komen.
Krulletjes
Door de lusjes van het plukjeshaar niet open te knippen krijg je een krullenkopje. Let er dan bij het borduren op dat de lusjes vrij klein worden en niet te ver uit elkaar komen.
Kroeshaar
De indruk van kroeshaar ontstaat als je wol gebruikt waar kronkeltjes in zitten. Deze kronkeltjes ontstaan vanzelf als je bijvoorbeeld een gebreide trui uithaalt, maar ook als je eerst een lapje breit, dit vervolgens wast, laat drogen en dan uithaalt.
Boucléwol geeft ook krulletjes, maar is ongeschikt om mee te borduren. Gebreid kan het wel voor haar gebruikt worden (zie hieronder bij ’gebreide haren’).
Paardestaart
Als de pop een paardestaart moet krijgen maak dan basishaar en laat aan het begin en het eind van de draden de eindjes op de gewenste lengte van de staart hangen. Blijkt de staart te dun als het hele hoofd met haar bedekt is, dan kunnen er nog wat draden bijgestoken worden. Maak om de extra haren in de staart vast te zetten een klein tussensteekje op de kruin (zie de beschrijving van het maken van basishaar met plukjes).
Langer los haar
Voor de poppen die voor de grotere kinderen gemaakt worden, zijn er nog diverse haarvariaties mogelijk, door op de manier van de plukjes, haar voor haar los op het hoofd te zetten. Voor een pagekopje worden dan de haren boven op het hoofd het langst en de haren in de nek het kortst. Maak de haren niet te dicht op elkaar, minstens 1 cm ruimte onderling en gebruik niet te dik garen.
Lang loshangend haar
Grotere kinderen kunnen het haar zelf in model brengen. Lang haar kan bijvoorbeeld in staartjes gedaan of gevlochten worden. De lengte van het haar kan de poppenmaker zelf bepalen. Kies hiervoor dun garen, breimachinewol of heel dunne katoen. Dit kan het kind met een grove kam of borstel zelfs kammen of borstelen.
Om mooie vlechten e.d. te kunnen maken wordt een dubbele rij haren langs de denkbeeldige middenscheiding gezet.
Pony
Maak voor pony een rij plukjes op het voorhoofd langs de haargrens. Zorg ervoor dat de vastzetsteekjes tussen de al geborduurde haren op het hoofd verdwijnen, maak ze dus in dezelfde richting.
Twee lage vlechten of staarten op de haarlijn
Geef met het potlood de middenscheiding aan en de plaatsen waar de vlechten moeten komen. Omdat de vlecht op de haarlijn komt, werk je hier over een halve cirkel in plaats van een hele, zoals bij de andere manieren van haar maken met een kruin. De buitenkant van de halve cirkel is nu de scheiding op het midden van het hoofd. Om scheeftrekken van het hoofd te voorkomen, om en om aan de linker- en rechterkant van het hoofd een draad opwerken. Borduur over de scheiding de haren zo, dat de steekjes van beide helften elkaar raken. Zo wordt de scheiding mooi dicht.
Twee hoge staartjes
Geef de haarlijn aan zoals bij het basishaar en rijg nu ook een hulplijn van middenachter naar middenvoor om de scheiding aan te geven. Geef met het kleurpotlood door middel van twee cirkeltjes ook de plaats aan waar de staartjes moeten komen.
Borduur het haar net zoals het basishaar, met dat verschil, dat er nu niet vanuit één kruin, maar vanuit de twee cirkeltjes gewerkt wordt. Elke helft van het hoofd wordt nu in partjes verdeeld. Laat de draadeinden hangen op staartlengte.
Om te voorkomen dat het hoofd onder het werken scheef trekt werk je aan de linker- en rechterkant om en om telkens totdat een draad op is.
Laat op de scheiding de steekjes elkaar zo tegenkomen, dat er een mooie dichte scheiding ontstaat.
Gebreide haren
Een heel andere manier van haren maken is om gebruik te maken van een gebreid lapje. Heel geschikt hiervoor is boucléwol die van zichzelf al krulletjes heeft.
- Brei een vierkant lapje in ribbelsteek. De maat van de zijden is de helft van de omtrek van het basishoofd van de pop voor wie het haar wordt:
- Voor de Knuffelpop 8½ x 8½ cm
- Voor klein Lijs en Poppenkind 10 x 10 cm
- Voor grote Lijs en Poppenkind 13 x 13 cm
- Voor de Speelbaby 18 x 18 cm
- Rijg de haarlijn zoals eerder in dit hoofdstuk beschreven is.
- Speld één van de punten van het gebreide lapje in het midden boven het voorhoofd en het schuintegenoverliggende punt middenachter in de hals.
- Speld de randen van het lapje gelijkmatig verdeeld langs de aangegeven haarlijn.
- Naai het geheel mooi strak met naaigaren op het hoofd vast.
Gebreid haar met twee knotjes
- Brei een driehoekig lapje met een basis die zo lang is dat hij het hoofd langs de haarlijn omspannen kan. Handig is het om met één steek te beginnen en telkens bij het begin van de naald een steek te meerderen. Zo ontstaat vanzelf een driehoek en kun je steeds meten of de basis van de driehoek het hoofd op de haargrens omspannen kan.
- Rijg de haarlijn zoals eerder in dit hoofdstuk beschreven is.
- Speld de basis van deze driehoek zo langs de haarlijn, dat de drie punten middenachter in de nek bij elkaar komen. Zet deze punten daar met een speld vast.
- Naai nu met naaigaren in de kleur van het haar de driehoek langs de haarlijn vast.
- Er zijn nu nog twee openingen, naai iedere opening, van de haarlijn af, naar boven toe dicht.
- Het haar zit nu nog erg ruim om het hoofd. Pak het ’teveel’ samen en vorm zo twee knotjes en bind ze af.