menu

Poppen wassen 

Technieken  

Als de Zonnekindpop een beetje vuil geworden is, kan hij gewassen worden met een washandje met wat vloeibaar wolwasmiddel of babyshampoo. Wrijf één kant op en met de draadrichting van het tricot mee om lelijk worden van het tricot te voorkomen. Onder de lopende kraan kan de zeep weggespoeld worden, zo wordt de pop niet door en door nat en kan hij snel weer met het spel meedoen.

Het wassen van de pop met een washandje kan een gezellig werkje zijn om samen met het kind te doen. Door dit regelmatig te doen, wordt voorkomen dat de pop te vuil wordt.

Is de pop door een of ander ’ongeluk’ ook van binnen bevuild, dan moet hij helemaal in het bad. Maak hiervoor een lauw sopje met niet teveel wasmiddel, het spoelen wordt anders erg lastig. Soms moet hij zelfs een poosje weken. Om het sop goed alle wol te laten bereiken zul je de pop zachtjes moeten knijpen, ook bij het uitspoelen. Spoel tot er helder water uit de pop komt, knijp zoveel mogelijk water uit de pop en rol hem in een grote handdoek. Omdat de pop door en door nat is moet hij gecentrifugeerd worden. Sluit het pakketje met bijvoorbeeld een elastiek of stop hem in een sloop. Zo is de pop goed beschermd, als hij in de centrifuge gaat. Centrifugeer niet te lang en op het laagste toerental.

96

De pop wordt door de kracht van de centrifuge behoorlijk uit zijn vorm geslingerd. Schrik hier niet van, met een liefdevolle massage breng je hem weer in vorm. De wol heeft minder volume als hij nat is, tijdens het drogen, komt de vorm steeds beter terug. Leg de pop te drogen op een handdoek op een droogrekje, of in een hangmatje in de wind.

Als de pop helemaal droog is, kan het gezichtje opnieuw ingekleurd worden.

Let er bij een grote wasbeurt op dat de aanblik voor het kind niet zo prettig kan zijn. Zeker de pop in de centrifuge moest het kind maar beter niet meemaken.

Technieken
Intro Patronen printen Patronen overnemen Het naaiwerk Diverse naaisteken Opvullen en vormen Opmeten van de pop Vormen van het hoofd De belijning van het onderhoofd Hoofdje in tricot maken Het maken van de ogen Haartjes maken Kapsels De kapsalon Gezichtje kleuren Poppen wassen Repareren van poppen