menu

Het maken van de ogen 

Technieken  

Neem twee blauwe of zwarte en één rode kopspeld om de plaats van de ogen en de mond aan te geven. Om de plaats van de ogen goed te bepalen moeten de kopjes van de spelden goed gelijk zijn. Begin met het bepalen van de middenlijn van het gezicht en steek de rode speld op de plaats waar het mondje moet komen.

De afstand tussen beide ogen moet iets groter zijn dan tussen elk oog en de mond. Hierdoor krijgt het poppengezicht een open, kinderlijke blik. Ogen en mond vormen samen een gelijkbenige driehoek. De ogen komen precies op de lijn van de oogdraad te liggen.

91

Het poppentricot wordt met 2 steekjes tegen de ooglijn getrokken, waardoor oogkassen ontstaan. Bij de Knuffelpop kan dit achterwege gelaten worden om de uitdrukking van het gezichtje dromeriger te houden.

 • Neem een draad afbindgaren in een lange naald.
 • Steek de naald, twee tricotsteekjes naast de kop van de speld, door de oogdraad heen, dwars door het hoofd naar achteren.
 • Haal de naald door, laat de draad uit de naald gaan.
 • Doe de draad die aan de voorkant hangt in de naald.
 • Verwijder de speld. Om de andere ooghoek te bepalen tel je over de plaats waar de speld gezeten heeft 3 tot 5 tricotsteekjes uit. Neem bij alle poppen minimaal 3 tricotsteekjes als breedte voor het oog. Als de draad is aangetrokken, wordt dit een klein streepje, dit noemen we voorlopig het oog, maar de echte ogen worden op het laatst pas op het gezichtje getekend. Als je minder dan drie steekjes neemt, wordt het oog erg kwetsbaar en de pop krijgt ook een minder open uitdrukking. Hoe breed je de streepjes voor de ogen precies maakt, hangt ook af van de grootte van het hoofd van de pop.
 • Steek de naald weer precies door de ooglijn naar achteren door het hoofd heen en haal hem door. Zorg dat je achter op het hoofd niet te dicht bij elkaar uitkomt, anders ontstaat er daar straks een putje in het achterhoofd.
 • Maak het andere oog net zo.
 • Trek nu de vier draden die achter uit het hoofd hangen iets aan. Kijk aan de voorkant of de ogen goed staan en gelijk van grootte zijn.
 • Knoop in één handeling de draden twee aan twee samen. Dit is om beide oogkassen op gelijke diepte te krijgen. Trek niet te hard aan bij het afknopen, anders komen de ogen te diep te liggen.
 • Doe de draaduiteinden één voor één in de naald en steek ze vlak bij de knoop door het hoofd weg. De uiteindjes hiervan worden vlak tegen het tricot aan afgeknipt.
 • Wacht met het kleuren van het gezicht tot de pop verder helemaal klaar is. Dat wordt dan echt de ’finishing touch’.

90

Technieken
Intro Patronen printen Patronen overnemen Het naaiwerk Diverse naaisteken Opvullen en vormen Opmeten van de pop Vormen van het hoofd De belijning van het onderhoofd Hoofdje in tricot maken Het maken van de ogen Haartjes maken Kapsels De kapsalon Gezichtje kleuren Poppen wassen Repareren van poppen