menu

Het naaiwerk 

Technieken  

 • dunne naainaalden
 • garen in de kleur van het poppentricot
 • een scherpe stofschaar

41a

Naaigaren

Voor het naaiwerk aan de pop heb je naaigaren nodig in een goed bij het poppentricot passende kleur. Onze voorkeur gaat uit naar katoenen garen. Dit is sterk, het splijt niet en krult niet tijdens het naaien. Zijden garen is ook heel prettig, maar moeilijk te verkrijgen en vrij duur. De meeste garens die te koop aangeboden worden, zijn polyester garens. Deze zijn ook goed te gebruiken.

Het naaiwerk

 • Naai tegen de binnenkant van de potloodlijn met een stiksteek (zie voor de stiksteek ’diverse naaisteken’). Zo worden de onderdelen niet groter dan het patroon was. Let op! Knip de stof rondom de patroondelen niet af voordat het naaiwerk klaar is. Het werk blijft beter in de vorm en het naait veel prettiger op een iets groter lapje.
 • Het naaien met de hand geeft een goed resultaat, omdat je heel precies ook de kleinste bochtjes in de patroonlijnen kunt volgen. Ook is het een rustig werkje wat je vaak even tussendoor kunt doen omdat de afstanden die je moet naaien maar klein zijn.

  Een met de hand gestikte naad is iets rekbaar, wat nodig is bij het gebruik van tricot.

  Een enkele draad naaigaren is voldoende. Je kunt wel met een dubbele draad naaien, maar vaak gaat de draad dan onder het naaien nogal kronkelen.

  Controleer even aan de achterkant of je de steekjes door alle lagen van de stof gemaakt hebt.

 • Als je de naaimachine wilt gebruiken, kies dan wel een rekkende steeksoort. Dit moet bovendien een smalle steek zijn, daar anders de afgewerkte naden te dik worden. Is je machine niet in staat een dergelijke steek te maken neem dan niet je toevlucht tot een zigzag of een rechte steek. Dit wordt heel lelijk en ook knapt de naad snel als je de genaaide delen met wol gaat vullen.
 • Knip na het naaien de naden af op een ½ cm breedte.
Technieken
Intro Patronen printen Patronen overnemen Het naaiwerk Diverse naaisteken Opvullen en vormen Opmeten van de pop Vormen van het hoofd De belijning van het onderhoofd Hoofdje in tricot maken Het maken van de ogen Haartjes maken Kapsels De kapsalon Gezichtje kleuren Poppen wassen Repareren van poppen