menu

1. Beschrijving 

Knuffelpop  

68

Voor het kind dat stevig kan zitten, leert staan of zelfs al op de wereld rondstapt, maken we de eerste echte pop.

De peuter ervaart de wereld en zichzelf nog als één geheel. De Knuffelpop heeft daarom een lijfje dat met de ledematen samen in een pakje tot één geheel wordt gemaakt. De kleur van het pakje is effen, ook om de aandacht niet teveel van het gezichtje af te leiden.

Dit pakje wordt in de taille niet ingesnoerd, zoals het bolle buikje van de peuter de ruimte moet krijgen voor de stofwisselingsprocessen. Houd eventuele versiering van het pakje eenvoudig. Een simpel kraagje of een klein borduurseltje bij de hals is vaak al voldoende.

Het poppenhoofd krijgt een beetje vorm door een ooglijn aan te brengen, ogen en mond worden opgetekend.

In de peuterfase herhalen kinderen bepaalde handelingen eindeloos vaak. Ze gooien speelgoed uit de box, of trekken steeds weer hun sloffen en sokken uit. Vaak zal een peuter een pop met losse kleertjes uitkleden, zelf weer aankleden lukt meestal nog niet. Omdat het kind zich sterk identificeert met de pop, is het prettig dat de Knuffelpop een vast pakje heeft, zodat hij er altijd verzorgd uit ziet. De pop kan over dit pakje heen evengoed wel kleertjes aan krijgen...

De armen en benen van de Knuffelpop worden zo gevuld, dat ze soepel in het pakje kunnen bewegen en toch niet leeg aanvoelen. Deze pop krijgt echte handjes: een eenvoudig wantje zonder duim van huidkleurig tricot. Het popje maakt hiermee een uitnodigend gebaar naar de wereld. Afgebonden bolletjes als handen zouden lijken op gebalde vuistjes. De voeten worden gevormd in de broek, ze zitten daardoor altijd lekker warm in het pak.

Net als de peuter vaak doet, loopt dit popje op zijn tenen, hij danst meer dan hij loopt. Deze pop krijgt basishaar met plukjes er op, dat het hoofd omkranst. Speciaal gele wol geeft de pop iets stralends. Dit haar is eenvoudig en praktisch, een echt kapsel is niet noodzakelijk.

Knuffelpop
1. Beschrijving 2. Benodigd materiaal 3. Het vormen van het hoofd 4. Belijning van het onderhoofd 5. Hoofd in tricotkoker maken 6. Armen en broek 7. Hals, handen en voeten 8. Haartjes maken 9. Gezichtje kleuren Knuffelpop
Knuffelpop
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby