menu

1. Beschrijving 

Speelbaby  

86

Rond het negende levensjaar verandert het gevoelsleven van het kind, en het gaat zich hierdoor los van de wereld beleven. Het wil weten wat ’waar’ is en ’echt’ is. Veel dingen vindt het opeens kinderachtig, maar ook kan het weer opnieuw bang worden in het donker. Het kan een pop eerst afwijzen, maar er later toch weer intensief mee spelen.

Het kind krijgt steeds meer behoefte aan ’echt’ speelgoed. Speelgoed dat een hulp kan zijn bij het zoeken naar een nieuwe verbinding met de wereld. De dingen die het kind uitdenkt, moeten ook echt werken. En ook zal het willen dat zijn tekeningen op de werkelijkheid lijken.

De Speelbaby is een pop die de maat heeft van een echte baby. Hij voelt zacht en warm aan als een echt kindje en door zijn grootte heeft hij ook een flink gewicht. Deze pop, met zijn gebogen armpjes en beentjes, weerspiegelt de gestalte van een hulpeloze baby.

De ledematen kunnen soepel bewegen, zodat verkleden en luiers verschonen makkelijk gaat. Het kapsel is heel eenvoudig, het bedekt eigenlijk alleen maar het hoofd, net als bij een echte baby. Details worden zoveel mogelijk weggelaten om het kind te stimuleren ook bij deze ’echte’ pop zijn fantasie te gebruiken. De Speelbaby kan de kleinste maat echte babykleertjes aan. Kleertjes, die het kind misschien zelf als baby gedragen heeft.

Variatie: de verzwaarde Speelbaby

Voor sommigen is het prettig als de Speelbaby door wat meer gewicht echter aanvoelt. Zo’n verzwaarde pop wordt meestal gemaakt met een therapeutisch doel. De pop hoeft niet het werkelijke gewicht van een baby te hebben. Je kunt in het hoofd en de romp een mooie gladde natuursteen doen, of een katoenen zakje gevuld met zand. Levenloos materiaal geeft een zwaardere indruk dan levend gewicht. Een gewicht van 1500 gram is daarom wel het maximum.

Onze 10-jarige deskundige gaf de voorkeur aan een wat minder zware pop.

Maten

  • De totale lengte van de Speelbaby is 50 cm,
  • Hoofdomtrek 36 cm,
  • Lengte van het hoofd is 13 en de lengte van het lijf is 19½ cm.
Speelbaby
1. Beschrijving 2. Benodigd materiaal 3. Patronen overnemen 4. Het naaiwerk 5. Het vormen van het hoofd 6. Belijning van het onderhoofd 7. Hoofd in tricotkoker maken 8. Opvullen en vormen 9. Het lijf vullen 10. Armen en benen 11. Ledematen aanzetten 12. Oogjes maken 13. Haartjes maken 14. Gezichtje kleuren Speelbaby
Speelbaby
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby