menu

1. Knooppop - beschrijving 

Poppen maken  

66Van een pasgeboren baby is het hoofd het meest opvallende lichaamsdeel. De lengte van het hoofd is een kwart van de totale lichaamslengte en door de houding van het kind, met opgetrokken beentjes, lijkt het hoofd nog groter.

De ogen, oren en andere zintuigen zijn aanwezig en functioneren, maar kunnen nog niet gericht gebruikt worden. Alle indrukken stromen ongeremd binnen, het kind kan zich alleen afschermen door in slaap te vallen, en zo even terug te dromen naar de wereld waar hij pas vandaan komt.

En al is de zuigeling wakker, het bewustzijn van het kind slaapt nog. Het bewustzijn ontwaakt langzamerhand in de eerste levensweken. Dan komt het moment dat het kindje ons voor het eerst even aankijkt, later gevolgd door een blijk van herkenning, een glimlach.

De Knooppop heeft een hoofdje waaraan nog niets tot uitdrukking wordt gebracht en ledematen die alleen nog maar beweeglijk zijn. De handjes worden aangeduid door een knoop te leggen in twee punten van de stof. Ze geven de knuistjes van de pasgeborene weer.

Van oudsher is de meest eenvoudige pop een geknoopte lap stof. De stevige knoop in het midden van de lap wordt door het kind als hoofdje ervaren en de loshangende punten als bewegelijke armen en benen.

Om een mooi rond hoofdje te krijgen, maken wij een bolletje van tricot gevuld met schapenwol en dit wordt met een draad om de hals in een lapje geknoopt. De bol als kosmische oervorm kan het kind een gevoel van herkenning geven. Voor de veiligheid van het kind is het bolletje niet te klein, zodat het niet zomaar in de mond van het kindje past.

Voor dit eerste popje kiezen we bij voorkeur zachtroze natuurzijde. Zijde is door zijn fijnheid net zo dun en zacht als het tere babyhuidje. Anders dan bij stoffen die van planten gemaakt worden, speelt de totstandkoming van zijde zich boven de aarde af. Zijde wordt gemaakt uit de cocon (pop) van de zijderups, die de rups omhult tijdens de metamorfose tot vlinder. De rups spint de cocon onder invloed van het zonlicht.

Het zonlicht is de bron van al het leven op aarde. We zeggen ook wel voor ’geboren worden’: ’het licht zien’. Iets van het zonlicht is na het spinnen en weven behouden in de glans van de zijden stof. En het spel van licht op het zijden bolletje van de Knooppop kan heel fascinerend zijn om naar te kijken. Aangezien zijde een ademende stof is, kan het geen kwaad als het kind de zijde over zijn gezichtje trekt.

Knooppop
1. Beschrijving 2. Knooppop maken
Knooppop
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby