menu

8. Haartjes maken 

Knuffelpop  

Benodigd materiaal

 • spelden
 • kleurpotlood van een niet opvallende kleur, om de markering aan te geven, bijvoorbeeld geel valt goed weg onder het haar
 • naaigaren in een contrasterende kleur
 • breigaren van een natuurlijk materiaal
 • een stevige borduurnaald met een scherpe punt en een lengte van ongeveer 5 cm. Het oog van deze naald moet zo groot zijn, dat hij een opening maakt in het tricot die groot genoeg is om er de dubbele draad voor de haren zonder wrikken door te trekken
 • eventueel een hard borsteltje om de haren van de pop op te borstelen

Lees alles over de verschillende soorten breigarens voor de haartjes in de rubriek ’Materialen’ (menu links).

Het maken van basishaar

 • Voordat het haar gemaakt kan worden, moet eerst de haarlijn aangegeven worden, dit is de grens tussen haar, gezicht en nek. Dit geeft houvast bij het maken van het haar.

93a

 • Zet een speld op beide oorpunten en achter in de nek iets boven de halslijn: een ½ tot 1½ cm, afhankelijk van de grootte van het hoofd.
 • Zet ook een speld middenvoor daar waar het voorhoofd over gaat in het ’bovenhoofd’. Een hoog of laag voorhoofd is nogal bepalend voor de uitdrukking voor het gezicht. Probeer ook hier weer zo neutraal mogelijk vorm te geven. De afstand van de mond naar de ooglijn is ongeveer gelijk aan de afstand van de ooglijn naar de haarlijn boven het voorhoofd. Houd nu ook alvast rekening met wel of geen pony. Als je pony wilt maken, kan de haarlijn op het voorhoofd iets hoger komen.
 • Zet ook twee spelden boven de ’slapen’, iets hoger op het hoofd dan de voorhoofdspeld (zie tekening).
 • Neem nu een draad naaigaren van een contrasterende kleur in de naald. Rijg de haarlijn vanaf middenachter, in een mooie ruime boog naar het oor, je volgt eigenlijk de achterhoofdsdraad, die onder het tricot voelbaar is. Dan verder vanaf het oor in een mooie gebogen lijn langs de speld van de slaap naar de speld op het voorhoofd, de ronding van deze lijn loopt omhoog. Vanaf de speld op het voorhoofd in spiegelbeeld verder rijgen over het andere oor, naar middenachter (zie tekening).
 • Controleer of de afstand van ieder oog tot de haarlijn aan beide gezichtshelften gelijk is.
 • Verwijder de spelden.

Het borduren van het haar

 • Neem een draad haartjeswol in de borduurnaald. De lengte van elke nieuwe draad is ongeveer 2 meter. Doordat de draad door de naald wordt gehaald krijg je een dubbele werkdraad van 1 meter.

93b

 • Bepaal de plaats van de kruin: daar waar het ’bovenhoofd’ in het achterhoofd overgaat. Kies een plek net naast de achternaad, borduren op de naad is heel lastig. Neem in de stof op de kruin een steekje op van 2 mm Maak nooit kleinere steekjes met deze dikke naald anders trek je het tricot gemakkelijk stuk.
 • Haal de draad door de stof. Laat de laatste 3 cm op de kruin uitsteken

93c

 • Neem nu een klein steekje op, middenachter op de haarlijn en trek de (dubbele) draad door tot deze glad over het hoofd ligt. Zorg ervoor, dat de beide draden goed naast elkaar liggen. Trek de draden die over het hoofd komen te liggen niet te strak aan. Om draaien van de draden zoveel mogelijk te voorkomen kun je ze voor het insteken even gladtrekken. Komt er toch een draai in de draad, schuif die er dan uit door de naald onder de gedraaide draad langs te trekken. Als je vervolgens de draad weer op zijn plaats trekt, verdwijnt de draai onder het tricot. Doe het wel direct, later lukt het niet meer.
 • Ga nu terug naar de kruin aan dezelfde kant waar de draad vandaan gekomen is en steek daar in, 1½ cm voor de kruin. Kom aan de andere kant van de kruin uit. Dit onderdoorsteken is om te voorkomen dat er midden op de kruin een teveel aan draden ontstaat.
 • Neem nu weer een steekje op bij één van de oren. De kleine steekjes op de haarlijn worden een beetje schuin gemaakt. Dus voor de lijn insteken en schuin achter de lijn uitkomen.
 • Teruggaand naar de kruin weer iets eerder insteken en aan de andere kant van de kruin uitkomen vlak naast het ’begindraadeindje’ (zie tekening).
 • Werk nu verder op dezelfde manier naar het tweede oor toe en daarna naar middenvoor. Het hoofd is nu verdeeld in vier parten.

93d

 • Werk zo verder dat elk ontstane part telkens weer in tweeën gedeeld wordt. Als je ervoor zorgt dat je telkens met de naald bij het terugsteken naar de kruin in het hoekje van het volgende partje bovenkomt, hoeven de draden elkaar niet te kruisen. Je gaat door met het telkens in tweeën verdelen van de parten tot het hoofd helemaal met haar bedekt is.

93e93f

Als de draad opraakt

 • Controleer steeds of de draad nog lang genoeg is om het volgende partje te verdelen. Zo niet, knip hem dan af op de kruin op de zelfde lengte als het ’begindraadeindje’. Een nieuwe draad eerst weer met een klein steekje op de kruin beginnen, 3 cm van het draadeindje laten hangen en dan verder werken. De eindjes van de draden vormen samen een plukje haar. Als je met wollen garen werkt vormt er zich soms achter in het oog van de naald een plukje wol. Haal dit plukje op tijd weg, anders wordt het doorglijden van de draad moeilijk.

Basishaar met plukjes, pluizebolletje

Op het basishaar kunnen hier en daar plukjes gezet worden. Door grotere of kleinere afstand tussen de plukjes, wordt het kapsel anders. Een eens gekozen afstand moet natuurlijk over het hele hoofd vol gehouden worden. Werkend vanuit de kruin, rondom, langzamerhand naar de haarlijn toe, houd je steeds ruimte om te kunnen borduren.

Hoe wordt nu zo’n plukje gemaakt?

 • Steek in op de plaats waar je een plukje wilt hebben en kom iets verderop omhoog tussen twee liggende draden.
 • Steek 2 mm verderop in tussen dezelfde draden, en kom weer omhoog op de plaats waar je het volgende plukje wilt hebben.
 • Op deze manier wordt elk plukje afzonderlijk vastgezet en verdwijnt elk vastzetsteekje onder de haren.
 • Knip de draad na elk plukje af op de gewenste lengte.

Als je veel plukjes maakt kun je ook doorwerken zonder afknippen. Er ontstaan dan lusjes, die tenslotte allemaal worden doorgeknipt. Op deze manier hoef je niet steeds schaar en naald afwisselend te hanteren en heb je geen last van de loshangende draadeindjes.

93j

Als de lusjes opengeknipt zijn ontstaan er korte haartjes. Borstel de haren met een schone, droge nagelborstel uit. Zo wordt het bolletje zacht en pluizig. De haren kunnen ook met de punt van de borduurnaald tot op de hoofdhuid uitgeplozen worden. Te ver uitstekende haartjes kunnen nog worden afgeknipt.

Het haar in de stoom van een waterketel houden, geeft ook een pluizig resultaat. Door de hitte van de stoom vervilt de wol iets en wordt het geheel wat compacter. Zorg ervoor dat de haartjes van de Knuffelpop vrij kort zijn, langere haren kunnen erg pluizen en in de mond van de peuter komen.

Knuffelpop
1. Beschrijving 2. Benodigd materiaal 3. Het vormen van het hoofd 4. Belijning van het onderhoofd 5. Hoofd in tricotkoker maken 6. Armen en broek 7. Hals, handen en voeten 8. Haartjes maken 9. Gezichtje kleuren Knuffelpop
Knuffelpop
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby