menu

Het opvullen en vormen 

Technieken  

Benodigd materiaal voor het opvullen

  • een stokje, bijvoorbeeld een Chinees eetstokje, om bij het vullen ook in de kleine hoekjes, zoals de duimen van het Poppenkind en de Speelbaby, wol te kunnen duwen
  • vulwol

Het opvullen en vormen

Bij het opvullen en vormen van de poppen met schapenwol wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van wol dat de haartjes in elkaar kunnen grijpen en zo een mooi geheel kunnen gaan vormen. Vul om die reden met goed uitgeplozen, losse plukken wol die in elkaar kunnen komen te liggen. Deze techniek wordt voor de armen en benen gebruikt. Dit is de V-tjes manier (zie tekening).

45 opvullen vormen

Deze tekening laat zien hoe de plukken wol in de ledematen in elkaar schuiven.

Leg een aantal plukjes vulwol klaar, ongeveer de maat van een vinger. Bij het opvullen duwt je vinger van elk plukje een soort kommetje waar het volgende plukje in geduwd kan worden. De wol grijpt rondom je vinger in elkaar. Tijdens het vullen zorg je dat de V-tjes zo aansluiten, dat je er nog wel steeds met je vinger en de volgende pluk middenin kan. De andere hand omsluit de arm of het been, zodat het tricot niet teveel in de breedte rekt, waardoor de ledematen te dik zouden worden. De wolplukken dienen behoorlijk stevig in elkaar gedrukt te worden.

Op deze manier worden de met wol gevulde ledematen gelijkmatig, stevig en strak van vorm. Er moet genoeg wol in komen, opdat de pop zijn vorm houdt tijdens het knuffelen en spelen, maar ook niet zoveel wol, dat het tricot maximaal wordt uitgerekt en de pop te hard aanvoelt. Omdat het tricot iets rekt, kun je de pop tijdens het vullen goed vormen. Controleer tijdens het vullen aan de hand van de patronen de dikte en de lengte van de ledematen. Als de ledematen goed gevuld zijn, passen ze, op de patronen gelegd en van bovenaf bekeken, precies op het bijbehorende patroon.

Het lijf van de pop wordt goed stevig gevuld, maar dient zowel in vooraanzicht als in zijaanzicht niet dikker dan het hoofd te worden. De lengte van het lijf is 1½ keer de lengte van het hoofd. Ook is het belangrijk dat de rug van de pop mooi recht wordt, waarbij goed gelet dient te worden op de stand van het hoofd. De stand van het hoofd op de romp is namelijk heel bepalend voor de gestalte van de pop. Wordt de rug te rond, dan buigt automatisch ook het hoofd naar voren en krijgen we een wat ’zwaarmoedige’ pop; wordt de rug te hol, dan heeft dat ook gevolgen voor de stand van het hoofd en gaat de pop met zijn ’neus’ in de lucht door het leven.

  • Om de hals goed te kunnen vormen wordt de koker poppentricot, zoals je een trui uittrekt, helemaal over het hoofd omhoog geschoven en blijft daar even zitten.
  • Knip het aan het hoofd hangende ondertricot af op ongeveer 8 cm onder de hals.
  • Draai boven in de hals enkele stevige lonten wol om de loshangende rest van het ondertricot, om een stevige verbinding tussen hoofd en romp te maken.
  • Trek de koker poppentricot van het hoofd weer op zijn plaats terug en kijk of de hals rondom mooi is opgevuld en alle eventuele plooitjes verdwenen zijn.

N.B. Voor de Lijs: Nu eerst de armen vullen, omdat dat lastig gaat als het lijf helemaal gevuld is.

  • Vul vervolgens het hele lijf op. Om een mooi geheel te krijgen tijdens het opvullen het tricot van de koker steeds in de lengte naar beneden trekken. De lengte van het lijf is 1½ keer de hoogte van het hoofd, de pop liggend op tafel gemeten (zie tekening).
  • Speld met een kleine inslag de onderkant van het lijf in een boog van heup tot heup dicht. Eventueel het teveel aan tricot eerst wegknippen.
  • Controleer de lengte van het lijf nog eens en voel of er ook onderaan voldoende wol zit.
  • Met een stevige draad in de kleur van het tricot met de jij-en-ik-steek de onderkant dichtmaken.
Technieken
Intro Patronen printen Patronen overnemen Het naaiwerk Diverse naaisteken Opvullen en vormen Opmeten van de pop Vormen van het hoofd De belijning van het onderhoofd Hoofdje in tricot maken Het maken van de ogen Haartjes maken Kapsels De kapsalon Gezichtje kleuren Poppen wassen Repareren van poppen