menu

10. Opvullen van het lijf 

Lijsjespop  

Het lijf van de pop wordt goed stevig gevuld, maar dient zowel in vooraanzicht als in zijaanzicht niet dikker dan het hoofd te worden. De lengte van het lijf is 1? keer de lengte van het hoofd. Ook is het belangrijk dat de rug van de pop mooi recht wordt, waarbij goed gelet dient te worden op de stand van het hoofd. De stand van het hoofd op de romp is namelijk heel bepalend voor de gestalte van de pop. Wordt de rug te rond, dan buigt automatisch ook het hoofd naar voren en krijgen we een wat ’zwaarmoedige’ pop; wordt de rug te hol, dan heeft dat ook gevolgen voor de stand van het hoofd en gaat de pop met zijn ’neus’ in de lucht door het leven.

  • Voordat het lijf wordt opgevuld, wordt eerst de tricotkoker van het hoofd door de halsopening van het armenstuk gedaan. Zou je eerst het lijf vullen, dan past het lijf niet meer door de halsopening.
  • Om de hals goed te kunnen vormen wordt de koker poppentricot, zoals je een trui uittrekt, helemaal over het hoofd omhoog geschoven en blijft daar even zitten.
  • Knip het aan het hoofd hangende ondertricot af op ongeveer 8 cm onder de hals.
  • Draai boven in de hals enkele stevige lonten wol om de loshangende rest van het ondertricot, om een stevige verbinding tussen hoofd en romp te maken.
  • Trek de koker poppentricot van het hoofd weer op zijn plaats terug en kijk of de hals rondom mooi is opgevuld en alle eventuele plooitjes verdwenen zijn.
  • Nu eerst de armen vullen, omdat dat lastig gaat als het lijf helemaal gevuld is.
  • Vul vervolgens het hele lijf op. Om een mooi geheel te krijgen tijdens het opvullen het tricot van de koker steeds in de lengte naar beneden trekken. De lengte van het lijf is 1? keer de hoogte van het hoofd, de pop liggend op tafel gemeten.
  • Speld met een kleine inslag de onderkant van het lijf in een boog van heup tot heup dicht. Eventueel het teveel aan tricot eerst wegknippen.
  • Controleer de lengte van het lijf nog eens en voel of er ook onderaan voldoende wol zit
  • Met een stevige draad in de kleur van het tricot met de jij-en-ik-steek de onderkant dichtmaken.
Lijsjespop
1. Beschrijving 2. Benodigd materiaal 3. Patroon overnemen 4. Het naaiwerk 5. Vormen van het hoofd 6. Belijning onderhoofd 7. Hoofd in tricotkoker 8. Opvullen en vormen 9. De armen opvullen 10. Opvullen van het lijf 11. Voeten en benen 12. En verder... 13. Oogjes maken 14. Haartjes maken 15. Gezichtje kleuren
Variatie met pakarmen
16. Benodigd materiaal 17. Werkwijze Lijsjespop
Lijsjespop
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby