menu

9. Het lijf vullen 

Poppenkind  

De lengte van het lijf wordt 11 cm voor het kleine Poppenkind en 15 cm voor het grote Poppenkind.

Het lijf van de pop wordt goed stevig gevuld, maar dient zowel in vooraanzicht als in zijaanzicht niet dikker dan het hoofd te worden. De lengte van het lijf is 1½ keer de lengte van het hoofd. Ook is het belangrijk dat de rug van de pop mooi recht wordt, waarbij goed gelet dient te worden op de stand van het hoofd. De stand van het hoofd op de romp is namelijk heel bepalend voor de gestalte van de pop. Wordt de rug te rond, dan buigt automatisch ook het hoofd naar voren en krijgen we een wat ’zwaarmoedige’ pop; wordt de rug te hol, dan heeft dat ook gevolgen voor de stand van het hoofd en gaat de pop met zijn ’neus’ in de lucht door het leven.

  • Om de hals goed te kunnen vormen wordt de koker poppentricot, zoals je een trui uittrekt, helemaal over het hoofd omhoog geschoven en blijft daar even zitten.
  • Knip het aan het hoofd hangende ondertricot af op ongeveer 8 cm onder de hals.
  • Draai boven in de hals enkele stevige lonten wol om de loshangende rest van het ondertricot, om een stevige verbinding tussen hoofd en romp te maken.
  • Trek de koker poppentricot van het hoofd weer op zijn plaats terug en kijk of de hals rondom mooi is opgevuld en alle eventuele plooitjes verdwenen zijn.
  • Vul vervolgens het hele lijf op. Om een mooi geheel te krijgen tijdens het opvullen het tricot van de koker steeds in de lengte naar beneden trekken. De lengte van het lijf is 1½ keer de hoogte van het hoofd, de pop liggend op tafel gemeten (zie tekening).

46

  • Speld met een kleine inslag de onderkant van het lijf in een boog van heup tot heup dicht. Eventueel het teveel aan tricot eerst wegknippen.
  • Controleer de lengte van het lijf nog eens en voel of er ook onderaan voldoende wol zit
  • Met een stevige draad in de kleur van het tricot met de jij-en-ik-steek de onderkant dichtmaken.
Poppenkind
1. Beschrijving 2. Benodigd materiaal 3. Patronen overnemen 4. Het naaiwerk 5. Het hoofd maken 6. Belijning van het onderhoofd 7. Hoofd in tricotkoker maken 8. Opvullen en vormen 9. Het lijf vullen 10. De ledematen 11. De armen aanzetten 12. De benen aanzetten 13. Oogjes maken 14. Haartjes maken 15. Gezichtje kleuren Poppenkind
Poppenkind
 
stap-voor-stapKnooppopKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby