menu

Breigarens voor de haartjes 

Materialen  

Wol

Wol is het afgeschoren haar van een schaap. Eén van de voordelen van wollen garens is, dat ze veerkrachtig zijn en daardoor een springerig, levendig effect aan de haren van de pop geven. Door de structuur van de wollen draden bedekken deze bij het borduren van het haar het hoofd goed. Wol is bovendien goed vuilafstotend, waardoor het poppenhaar er langer schoon uit blijft zien.

Gladde, goed getwijnde wol

draad glad

Deze wol werkt gemakkelijker dan pluizige wol (mohair). Het effect is natuurlijk heel verschillend. Plukjes haar van getwijnde wol worden ook zacht en pluizig als je ze op het laatst uitborstelt. Als het kind de haren moet kunnen losmaken en weer vlechten, kun je het beste een stevig getwijnde, gladde garensoort gebruiken.

Mohairwol

draad mohair

Dit geeft erg veel losse pluizen en is daarom ongeschikt voor de pop van kleine kinderen. Ook kun je voor loshangende haartjes beter geen mohairwol gebruiken. Door het doorknippen van de draden verliest het garen zijn pluizen. Wel is pluizige wol goed bruikbaar voor vaste vlechten en babyhaartjes: glad geborduurd haar, dat als het klaar is iets opgeborsteld wordt.

Boucléwol

draad boucle

Deze wol kan in de vorm van een gebreid lapje heel goed gebruikt worden voor kroeshaar.

Uitgehaalde gebreide wol

draad uitgehaald

Ook wol die al eens gebreid is geweest en door het uithalen van het breiwerk gekringeld is gebleven, kan goed gebruikt worden voor loshangend haar of staarten en geeft een heel eigen effect.

Dikte van het garen

Het garen dat gebruikt kan worden, mag een maximale dikte hebben van breinaald nr. 3½. Als je heel fijn gebreide tricot hebt gebruikt voor de pop, gebruik dan om de haren te borduren een dunnere naald, en dus ook dunner garen.

Katoen

draad katoen

Volledig katoenen garens, of mengelingen van andere zuiver natuurlijke garens zijn ook te gebruiken. Katoen glanst meer dan wol. Het laat zich door de gladde structuur gemakkelijk verwerken. Katoen vult het hoofdoppervlak bij het borduren van de haren minder snel op, zodat je meer draadlengte nodig hebt. In tegenstelling tot wol, dat de neiging heeft overeind te gaan staan, gaat katoen juist plat liggen. Haartjes van katoen geven daardoor een heel eigen effect. Een nadeel van katoenen haar is dat het sneller vuil aanneemt dan wol.

Hoe je de haartjes moet maken, kun je vinden in de rubriek ’Technieken’ in het menu links.

Materialen
Intro Vulwol Ander vulmateriaal Ondertricot Tricot buisverband Poppentricot Garens Garens voor haartjes