menu

Kleding 

Inleiding  

98Hoe jonger het kind is, hoe eenvoudiger de kleertjes van de pop kunnen zijn. Zowel eenvoudig om aan- en uit te trekken als in model en uitvoering. Het ene kind is tevreden met één stel kleertjes voor de pop, het andere vindt het heerlijk de pop steeds anders aan te kleden. Dat hangt natuurlijk ook met de leeftijd van het kind samen.

Omdat een peuter de kleren van een pop steeds uittrekt en ze niet meer aan kan doen, heeft de Knuffelpop een vastgenaaid pakje. Over dat pak heen kan hij aangekleed worden. De kleinste gebreide kleertjes passen ook de Knuffelpop.

De jongste peuter vindt het vaak heerlijk zijn pop in een lap te wikkelen, ermee rond te lopen, er weer uit te rollen en opnieuw in te wikkelen. Gelijk met het maken van een pop, kun je een stelletje ondergoed en een kledingstuk maken, zodat de pop aangekleed kan worden als hij klaar is.

Er zijn allerlei momenten dat er voor de pop een nieuw kledingstuk bij kan komen:

  • Als je aan het spel van het kind ziet dat het aan iets nieuws voor de pop toe is.
  • Als het kind er telkens om vraagt.
  • Bij een verjaardag of ander feest.
  • Als een kind ziek is kan het heerlijk zijn als moeder naast het bed iets kleins voor de pop, zoals bijvoorbeeld een paar schoentjes gaat zitten maken.

Het maken van de kleertjes is een werkje dat gezellig met de kinderen samen gedaan kan worden. De kleintjes kunnen kijken, de grotere helpen en de allergrootsten kunnen helemaal zelf aan het werk. Een kind kan onder leiding al snel kleine stukjes met de hand naaien. Langzamerhand krijgt de pop zo een hele garderobe.

Er zijn ook kinderen die zelf kleertjes maken voor hun pop. Eén van onze dochters maakte veel kleertjes van papieren zakdoekjes, die met wollen draden op de pop geknoopt werden. Dat zulke kleertjes niet zo duurzaam zijn, is ondergeschikt aan het belang van de kinderlijke creativiteit.

Bij het maken van de kleertjes voor de pop zijn er nog een aantal punten om op te letten. De kleertjes dienen als aankleding en omhulling van de pop, maar de pop zelf blijft het belangrijkste. Stoffen met motiefjes zijn al snel te overheersend. Bekijk hoe groot een motiefje is ten opzichte van de pop. Heel geschikt zijn effen stoffen in zuivere kleuren. Grotere kinderen kunnen geweldig genieten van kleding met bandjes en kantjes, maar let ook hier op dat de pop niet in de versiering verdwijnt.

In ’De omgeving verkennen’ (rubriek ’Kind en pop’, menu links) over de tastzin staat het één en ander over natuurlijke materialen en het belang ervan. Dit geldt natuurlijk ook voor de kleertjes van de pop. Maak deze van wol, katoen of zijde. Voor schoentjes kan ook zacht, soepel leer of wollen vilt gebruikt worden. Het is erg praktisch als de poppenkleren goed wasbaar zijn.

99Omdat poppenkleren klein zijn, kunnen ze het beste van dunne, soepele stoffen gemaakt worden. De pop behoudt dan zijn bewegingsvrijheid en kan ook nog goed zitten als hij bijvoorbeeld een broek aan heeft. Als de stof van de kleertjes zacht en soepel is, dan blijft de pop ook aangekleed lekker om te knuffelen. Voor schoentjes, tasjes, hoedjes en dergelijke kan het materiaal natuurlijk wel wat steviger zijn.

Alle poppenkleertjes in deze handleiding zijn speciaal voor de Zonnekindpoppen ontworpen. Poppenkleren met weinig naden zijn sterk en vallen soepel. Daarom zijn de patronen zó gemaakt, dat er zo veel mogelijk delen aan één stuk geknipt worden, waardoor een minimum aan naden ontstaat.

De naden kunnen mooi smal afgeknipt worden als de gekozen stof weinig of niet rafelt. Gebruik voor de poppenkleren zacht en soepel elastiek, b.v. soutache-elastiek of lingerie-elastiek. Doordat gebreide kleertjes zo rekbaar zijn, zijn ze gemakkelijk aan en uit te trekken en daardoor bij uitstek geschikt voor de poppen van kleine kinderen.

Ben je er zelf niet zo goed in, dan is er misschien wel iemand in je omgeving die het leuk vindt om iets voor de pop te breien.

Je kunt ook kleertjes naaien van tricot (gebreide) stoffen.

Kleding algemeen
Inleiding Sluitingen Knippen en naaien Elastiek Biaisband Breien
kledingKnuffelpopLijsjespopPoppenkindSpeelbaby