lijspop

73c1. Beschrijving

Na zijn vierde jaar komt het kind 'met zijn voeten op aarde'. Zijn hele gestalte wordt wat steviger en gevulder. De kleuter loopt, rent en springt zo graag, dat hij wel eens hulp nodig heeft om weer tot rust te komen. Hij heeft nog niet de volledige beheersing over al zijn lichaamsdelen, ook al kan hij ze benoemen. Het kind bootst de omgeving al spelend na en voegt er met zijn fantasie van alles aan toe.

De pop voor kinderen van deze leeftijd is de Lijs. Deze pop is heel stevig, zodat hij heel wat spel kan doorstaan zonder armen, benen of haren te verliezen.

Het hoofd en de romp zijn van een doorlopend stuk tricot gemaakt, ook loopt de stof van armen en benen door tot in het lijf. De pop heeft rechte ledematen, en handen en voeten zijn simpel vormgegeven. Deze kleuterpop wordt stevig opgevuld, maar toch blijven de armen en benen heel beweeglijk door de manier waarop ze aan het lijf zitten.

De pop is geheel gemaakt van huidkleurige poppentricot, zodat hij ook echt bloot is als zijn kleertjes uitgetrokken zijn. Een poppenkapsel dat ook tijdens het spel in vorm blijft, is voor de jongste kleuters het meest geschikt. Voor oudere kleuters zijn meer variaties in het kapsel mogelijk. (zie 13.Haartjes maken). Deze pop krijgt kleertjes en schoentjes die het kind makkelijk aan en uit kan trekken. Gebreide kleertjes zijn wat dat betreft voor de jongste kleuters ideaal.

Verschillende Lijsjespoppen

 

print deze pagina...

2002-2019  Marjolein van Leeuwen, Conny Dekker, Janneke Rosenbrand en Wilfried Nauta.

forum - contact