knuffelpop

8. Haartjes maken

Benodigd materiaal

Lees alles over de verschillende soorten breigarens voor de haartjes in de rubriek 'Materialen' (menu links).

Het maken van basishaar

93a

Het borduren van het haar

93b

93c

93d

93e93f 

Als de draad opraakt

Basishaar met plukjes, pluizebolletje

Op het basishaar kunnen hier en daar plukjes gezet worden. Door grotere of kleinere afstand tussen de plukjes, wordt het kapsel anders. Een eens gekozen afstand moet natuurlijk over het hele hoofd vol gehouden worden. Werkend vanuit de kruin, rondom, langzamerhand naar de haarlijn toe, houd je steeds ruimte om te kunnen borduren.

Hoe wordt nu zo'n plukje gemaakt?

Als je veel plukjes maakt kun je ook doorwerken zonder afknippen. Er ontstaan dan lusjes, die tenslotte allemaal worden doorgeknipt. Op deze manier hoef je niet steeds schaar en naald afwisselend te hanteren en heb je geen last van de loshangende draadeindjes.

93j

Als de lusjes opengeknipt zijn ontstaan er korte haartjes. Borstel de haren met een schone, droge nagelborstel uit. Zo wordt het bolletje zacht en pluizig. De haren kunnen ook met de punt van de borduurnaald tot op de hoofdhuid uitgeplozen worden. Te ver uitstekende haartjes kunnen nog worden afgeknipt.

Het haar in de stoom van een waterketel houden, geeft ook een pluizig resultaat. Door de hitte van de stoom vervilt de wol iets en wordt het geheel wat compacter. Zorg ervoor dat de haartjes van de Knuffelpop vrij kort zijn, langere haren kunnen erg pluizen en in de mond van de peuter komen.

print deze pagina...

2002-2019  Marjolein van Leeuwen, Conny Dekker, Janneke Rosenbrand en Wilfried Nauta.

contact