vulwol

De Zonnekindpoppen worden gevuld en gevormd met schone, geplozen schapenwol. Schapenwol is meestal volop verkrijgbaar in mei of juni, de tijd dat de schapen geschoren worden. Boeren bieden dan de wol te koop aan. 

42

Ook kinderboerderijen in stedelijke gebieden kunnen je vaak wel aan een vacht helpen. Verder zijn er winkels die poppenmaterialen verkopen, en ook via de Wolfederatie in Alkmaar of het Textielmuseum in Tilburg kun je aan wol komen. Neem voor poppen van lichtgekleurde tricot wol van een wit schaap, want donkere wol schijnt door het tricot heen.

Het wassen van de wol

Ruwe wol, direct van het schaap, bevat vuil en vet.

De wol is nu schoon en veel minder vet. Een beetje vet (lanoline) moet de wol wel blijven behouden omdat te sterk ontvette wol kan gaan kruipen, d.w.z dat de wolhaartjes door het tricot heen naar buiten komen.

Let bij het kopen van reeds gewassen wol speciaal op het vetgehalte en de veerkracht. Dit vetgehalte kun je aan de wol voelen. Veerkrachtigheid is een specifieke eigenschap van wol die we benutten om een pop goed te vormen. Het is juist deze eigenschap van wol waardoor de pop telkens weer in zijn oorspronkelijke vorm kan terugkomen.

Verder kiezen wij voor wol omdat het altijd warm aanvoelt. Wol aan of dichtbij het lichaam geeft als geen ander materiaal de lichaamswarmte terug. Hierdoor voelt de pop menselijk warm aan.

Het pluizen van de wol

Om er mooi gelijkmatig mee te kunnen vullen, moet de wol geplozen worden, d.w.z. de wol moet zodanig uit elkaar getrokken worden, dat er geen bobbels en rommeltjes meer in zitten. Tijdens dit pluizen van de wol vallen ook de laatste stro- en zandresten eruit. Ook kan gekaarde wol gebruikt worden. Dit is machinaal geplozen wol. Voor een goed resultaat moeten de gekaarde lappen wol in plukken uit elkaar getrokken worden.

Het pluizen van de wol is uitermate geschikt om samen met kinderen te doen. Ook vinden veel kinderen het heerlijk om met een pluk wol te spelen. 

43

Een moeder had een flinke hoeveelheid wol gewassen en deze te drogen gelegd op een laken. Toen haar dochters uit school kwamen en ze de wol zagen, werden ze gelijk enthousiast. Ze vroegen: 'Oh Mam, mogen we met de wol spelen?'. De wol was al bijna droog en het kon dus.

Eerst voelden ze lekker met hun handen door de wol, maar al snel lagen ze er allebei helemaal onder. Even later liepen er twee 'heuse' schapen, met dikke vachten op hun rug door de kamer. Nog weer later haalden de kinderen een aantal bakken en mandjes, deden daar wol in, zetten ze naast elkaar en ze hadden een slagerswinkel. Met nog een paar zakjes erbij kon er die middag heel wat schapenwolgehakt verkocht worden.

print deze pagina...

2002-2019  Marjolein van Leeuwen, Conny Dekker, Janneke Rosenbrand en Wilfried Nauta.

forum - contact